Як створити сайт з допомогою Google Sites


    Сервіси Гугл надали нам одразу два інструмента для створення свого сайту, а саме Blogger (він же Блогспот) про який я вам вже розповідав, та Гугл сайти.

    Що таке Google Sites

    Google Sites - це звичайний конструктор для швидкого створення односторічного проєкту або вебресурсу з декількома сторінками, та вкрай обмеженою кількістю допоміжних інструментів.

    Найкраще даний конструктор підійде для:
    1. Освітніх закладів: Школи, Дитячі садочки, Коледжи, Інститути.
    2. Людей, які планують отримувати дохід в інтернеті на: Партнерських програмах, Продажі власних послуг

    Текстова інструція з картинками

    Для створення вебсторінки вам потрібно виконати ряд наступних кроків:

    1. Зареєструйте свій профіль в системі Гугл.
    3. Оберіть вже готовий шаблон, або порожній файл. І те і інше редагується однаково. Відмінність між готовими шаблонами досягається завдяки набору одних і тих же елементів (котрі в свою чергу можуть мати різний вигляд) та різноманітних картинок. 
    шаблони сайту


    4. Вгорі необхідно прописати "Назву сайту" та "Заголовок Сторінки". Саме за назвою його зможуть знаходити в пошукових системах.
    назва сайту

    5. Натисніть на синю кнопку "Опублікувати" та пропишіть назву домена в трансліті, можна через дефіз, або без нього. Наприклад "Вчимо англійську" - vchymo-anglijsku. Після цього тиснемо на кнопку "Опублікувати". 
    назва домену

    6. Вітаю, щойно ви створили вебсторінку в Гугл, щоб переглянути його натисніть по стрілці біля кнопки "Опублікувати" та клікніть по "Переглянути опублікований сайт".

    Оформлення сторінок

    Першу сторінку, яку ви бачите перед собою, це так звана Головна сторінка вебресурсу. В правій бічній панелі є інструменти для її оформлення:

    1. Текстове поле, Зображення, Вставити, Диск
    2. Макети
    3. Допоміжні інструменти

    Завдяки цим інструментам ви можете задавати сторінці необхідний дизайн. Дані блоки можна міняти місцями, видаляти та редагувати, для цього наведіть мишкою на один із них і перед вами з'явиться набір вищевказаних опцій.

    А для того, щоб відмінити дію, та повернути попередній вигляд сторінки, у верхній панелі клікніть по стрілці, яка вказує ліворуч.

    Для того, щоб нові зміни почали діяти натисніть по кнопкці "Опублікувати". Далі відкриється нове вікно в якому вам ще раз потрібно натиснути на кнопку "Опублікувати". Нові налаштування почнуть діяти через 1-2 хвилини.
    оформлення сторінок

    Вставка HTML

    Окрім цього, за допомогою блоку Вставити у користувачів є можливість додавити HTML елементи, наприклад відео з Youtube, Чат, Пости з соц мереж Інстаграм, Фейсбук і т.д.

    Завантаження файлів

    Опія Диск дозволяє відображати завантажені на нього файли та документи. Також їх можна зв'язувати між собою посиланням. 

    Макети

    Оберіть потрібний тип макету, та завантажте в нього свою картинку, або навіть відео. Саме макети формують основу вашого дизайну.

    Створення нових сторінок

    Для того, щоб створити нову (другорядну) сторінку, в правій бічній панелі клікніть по "Сторінки" Після чого перед вами з'явиться список усіх сторінок вашого сайту.

    В нижній частині натисніть на іконку Плюс, в новому вікні пропишіть назву сторінки, наприклад "Як вимовляються англійські букви" та натисніть на посилання "Готово".
    створення сторінок

    Для редагування другорядних сторінок використовуються ті ж самі інструменти, що й для головної сторінки, для цього вам потрібно зі Сторінки перемкнутись на Вставити.

    Головне меню

    В меню будуть відображатися усі сторінки вашого сайту, за замовчуванням воно знаходиться у верхній частині. Однак ви можете змістити його в ліву сторону та відобразити списком.

    Для цього виконайте дії вказані на малюнку:

    Ще у вас є можливість зробити підкатегорії:
    підкатегорії


    Для цього переключіться на розділ Сторінки, затисніть лівою кнопкою мишки потрібну сторінку та перетягніть її на ту сторінку з якої вона повинна випадати.

    Оновлення та нові функції Google Sites

    В даному підрозділі ви зможете перглядати оновлення які відбулися в системі.

    Іконки соціальних мереж

    Тепер у вас є можливість додавати посилання на свої сторінки в соц мережах з відтворенням відповідних іконок. Ви просто додаєте посилання на свою сторінку наприклад у Facebook а система атоматично відобразить іконку даної мережі. Після кліку по іконці, читача буде перенаправлено на вашу сторінку у Фейсбук. Новий інструмент знаходиться в правій бічній панелі:
    іконки соц мереж для гугл сайту
    Проте покищо система ідентифікує не всі соцмережі. Телеграм, як бачите на скріншоті вище не відобразило.

    Форма з тестами та зворотним з'язком

    Щоб встановити даний гаджет додайте HTML блок, перейдіть в Google Forms, та створіть відповідну форму (тести або зв'язок), скопіюйте код форми та додайте його в свій HTML блок.

    Висновок

    З наваденої інструкції кожен бажаючий може в декілька кліків створити свій сайт. Можливості системи обмежені, однак не забувайте, що це звичаний конструктор. 

    Відповіді на часті запитання

    Блок із відповідями, які користувачі задають найчастіше:
    Чи можна отримувати дохід в Google Sites через програму Adsense?
    Нажаль такої можливості у користувачів даної платформи немає. Проте ви можете скористатися іншим інструментом від Гугл, де така можливість передбачена, а саме Blogger (Blogspot).  

    Скільки сторінок я можу створити?
    Хоч 1000, обмежень на кількість сторінок немає.

    Скільки сайтів я можу зробити з одного профілю?
    Стільки, скільки завгодно, обмежень стосовно цього немає.

    Поділитися: